poniedziałek, 10 marca 2014

Zapiekanka z brokułami i cukinią ..

Składniki:
  • 400g  makaronu typu świderki  
  • jeden brokuł 
  • 1 mała cukinia 
  • 4 szklanki mleka 
  • 4 łyżki masła 
  • 4 łyżki mąki 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz 
  • bazylia   
  • ser żółty



Cukinie i brokuły umyć. Cukinie pokroić w plasterki, natomiast brokuła podzielić na mniejsze różyczki.  Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.  
W między czasie przygotować sos beszamelowy. Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy. Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą. Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlewamy  mleko. Mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos powinien przypominać ciasto naleśnikowe. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. 
Makaron należy odcedzić i przelać zimną wodą.  Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przekładamy  połowę makarony i zalewamy połową sosu (tak aby dokładnie pokrył makaron).  Następnie układamy brokuły i cukinie. Przykrywamy całość makaronem i ponownie zalewamy sosem. Układamy różyczki z brokuła. Wstawiamy do piekarnika  pieczemy przez 20 min w tem. 180 C. Po tym czasie ścieramy na zapiekankę ser żółty (ilość zależy od upodobań) i posypujemy bazylią. Pieczemy jeszcze 10 min. 
Jest to porcja na 5-6 osób.


Brak komentarzy: