środa, 12 marca 2014

Mini taty z serkiem i czereśniami... 

Składniki na 4 małe tarty:
 
Ciasto
  • 130 g mąki tortowej
  • 50 g masła pokrojonego w kostkę
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
 Masa serowa
  • 350 g sera z wiaderka
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
  • kilka czereśni mrożonych/świeżych 
  • kakao do dekoracji    



Usypać na stolnicy górkę z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Wrzucić do niego masło, wsypać cukier  sól        i jajko. Wyrabiać, aż będzie zwarte. Gdy składniki dobrze się połączą, ugniatać dłonią do gładkości (można również wyrobić ciasto przy użyciu malaksera). Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. W razie konieczności podsypywać mąką. Wylepić nim natłuszczone  4 foremki.
Nagrzać piekarnik do 190°C.
Nakłuć ciasto widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i wstawić do piekarnika na 5 min minut . 
Ser miksujemy z mąką, cukrem, ekstraktem cytrynowym na średnich obrotach, na koniec dodajemy jajko i miksujemy tylko do połączenia się składników.  
Na podpieczone tartaletki  wykładamy masę serową, wciskamy w nią po 3 czereśnie.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 25- 30min.
Gdy tarty wystygną wyjmujemy z foremek i posypujemy kakao. 

Brak komentarzy: