poniedziałek, 3 marca 2014

Zajady!!  

Z języka łacińskiego zajady - cheilitis, cheilosis, perlèche - to zmiany polegające na pęknięciach z tworzeniem się nadżerek w kątach ust. Mają postać sączących się, zaczerwienionych zmian zapalnych. Często pękają i krwawią, a dolegliwości te nasilają się przy otwieraniu ust.



Zajady często pojawiają się w sytuacji wyczerpania, złego odżywienia lub lekkiej awitaminozy właśnie teraz na  przedwiośniu. 

Przyczyny zajadów:
  • niedobór witamin z grupy B (głównie B2)   
  •  długotrwały silny stres, przemęczenie, przepracowanie – takie stany napięcia nerwowego osłabiają odporność organizmu
  •   nadmiar kawy
  • antybiotykoterapia – powoduje zniszczenie przyjaznych bakterii bytujących w układzie pokarmowym, które wytwarzają witaminy z grupy B
  •   długotrwałe stosowanie leków sterydowych
  • leczenie immunosupresyjne 
  • choroby autoimmunologiczne
  • cukrzyca
  •   podczas ząbkowania u dzieci
  •   protezy dentystyczne
  •   reakcja nadwrażliwości lub uczulenia, np. na fluor lub mentol wchodzące w skład pasty do zębów lub nikiel znajdujący się w sztućcach
  • stosowanie antykoncepcji hormonalnej 
Porady

- Natłuszczaj i zmiękczaj zmienione chorobowo miejsca smarując je kremem lub maścią witaminową zawierającą witaminy A lub E
– Na noc smaruj zajady linomagiem
– Przykładaj drożdże na ranki w kącikach ust
– Odstaw nową pastę do zębów, jeśli problemy wystąpiły po jej użyciu
–  Jedz produkty bogate w witaminy z grupy B: mleko i jego przetwory, kaszę gryczaną, warzywa strączkowe (groch, zielony groszek, fasola, soja, soczewica, cieciorka, bób), kiełki, otręby, pomidory, szczypiorek oraz mięso. 
– Uzupełnij niedobory witaminy B2 jedząc drożdże piekarskie lub piwne albo łykając tabletki drożdżowe
– Jedz czosnek  
 – Jedz produkty bogate w probiotyki czyli przyjazne bakterie. 





Źródło: http://kobieta-i-zdrowie.wieszjak.polki.pl/uroda/263950,Zajady-powstawanie-i-leczenie.html# 
http://hipokrates2012.wordpress.com/page/5/ 
http://polki.pl/zdrowie_i_psychologia_zapytaj_lekarza_artykul,10021113.html

Brak komentarzy: