piątek, 7 marca 2014

Czosnek na raka...

 Czosnek, który tak chętnie spożywamy zimą, powinien znaleźć się w letniej, zdrowej diecie. Czosnek (najlepiej świeży) to nie tylko remedium na przeziębienie, czy grypę, ale też doskonały lek zapobiegający rakowi żołądka. Wystarczy raz dziennie spożyć 1-3 ząbków tego cudownego warzywa, by poprawić pracę systemu odpornościowego i zredukować zagrożenie groźnym nowotworem. 



Czosnek zawiera w sobie około 200 czynnych substancji, takich, jak: siarka, cysteina, czy glutation. Są to bardzo silne przeciwutleniacze, które nie tylko dbają o poprawę odporności i oczyszczenie wątroby z toksyn, ale też potrafią powstrzymać rozwój już istniejących guzów.Alicyna, kolejna substancja czynna zawarta w czosnku to kolejny wymiatacz bakterii, wirusów, grzybów. Alicyna odtruwa nasz organizm wykazując silne działanie antyrakowe. Pamiętajmy jednak, że substancja ta wydziela się jedynie po rozdrobnieniu świeżego czosnku, a wszelka obróbka termiczna wypłukuje z czosnku tą substancję. Podobne właściwości wykazuje cebula,w której także znajdziemy alicynę. 


Brak komentarzy: