wtorek, 18 marca 2014

Mini serowe pączusie ... 

 Pyszne i puszyste pączusie. Dużą zaleta tego przepisu jest to, że wykonanie ich nie pochłania dużo czasu i mają bardzo ładny kształt w przeciwieństwie do innych przepisów, gdzie pączusie nakładamy łyżką.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  •   300g zmielonego twarogu 
  •   2 płaskie łyżeczki sody
  •   2 jajko
  • olej/smalec do smażenia
  • 150g cukru  
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 1 łyżka alkoholu


Mąkę przesiać. Następnie dodać pozostałe składniki i ze sobą zagnieść ręcznie. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego
 Do rondla wlać olej i podgrzać. Kiedy będzie już bardzo gorący zmniejszyć ogień i smażyć kuleczki na ciemno – złoty kolor. Po wyjęciu z garnka układać na papierowym ręczniku.
Udekorować cukrem pudrem. 

Brak komentarzy: