czwartek, 6 marca 2014

Różyczki z kruchego, maślanego ciasta..  

Już jutro dzień kobiet :) a to wspaniała propozycja na osłodzenie sobie tego wyjątkowego dnia. 

Składniki:  
  • 360g masła 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 3 szklanki maki pszennej 
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 2 jajka 
  • 2 żółtka 
  • aromat różany lub waniliowy 
  • szczypta soli 
  • marmolada/ gesty dżem 


 Wszystkie składniki za wyjątkiem marmolady zagnieść ze sobą. Włożyć do lodówki na min 1h lub włożyć do zamrażalki. Schłodzenie ciasta jest ważne ponieważ podczas pieczenia różyczki nie będą się rozpływać. 
 Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części. Pozostałe części pozostawiamy w lodówce. Rozwałkować na grubość 1,5 - 2 mm. Wykrawać z ciasta kółka o średnicy 7  cm (nie większe). Układać je po 4, jak na  zdjęciu i smarujemy odrobiną marmolady. Zwinąć, następnie przekroić na pół. Powstaną 2 różyczki. Rozchylić płatki różyczek. 
Przez pierwsze 5 min. różyczki pieczemy w tem. 230 ºC (zapieką się), następnie zmniejszamy temperaturę do 180 ºC i pieczemy przez ok 10- 15 min.  




Brak komentarzy: