niedziela, 16 marca 2014

Skubaniec,strzępiec, pleśniak z jagodami....

Chyba nie muszę nic pisać o tym cieście, ponieważ jest bardzo znane. Można go robić latem ze świeżych owoców, a zimą zastąpić konfiturą lub mrożonkami. W wersji z jagodami wygoda jak prawdziwy "pleśniak".

Składniki:
  • kostka masła 
  • 1 szklanki mąki krupczatki 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • dwie łyżki cukru
  •  2 szklanki cukru pudru do bezowej pianki
  •  5 jajek
  •  1 łyżka kakao 
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300g jagód mrożonych lub słoiczek kwaśnej konfitury


Masło posiekać z mąką, dwiema łyżkami cukru i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Część, która bezie spodem powinna być większa. Do jednej części dodać kakao. Będziemy mieć dwie części białe i jedną ciemną. Wstawiamy do zamrażalki na 30 min.
Jedną część białą zetrzeć na blachę, poukłądać owoce. Zetrzeć ciemną część. 


Z pięciu białek ubić pianę. Po łyżce dodawać cukier puder. Zalecam pod koniec ubijania dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. 
 Ubitą pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na białka zetrzeć ostatnią część białego ciasta. Piec 40 minut w 180 stopniach. 


Brak komentarzy: