piątek, 14 marca 2014

Schab w warzywach...

 Jest to pyszne i aromatyczne danie, które podbija serca gości.  Jest zdrowszą alternatywą dla tych, którzy nie mogą jeść tradycyjnego schabowego :)  

Składniki: 
  • 1kg schabu 
  • marchewka 
  • 1/4 bulwy selera 
  • pół pora 
  • korzeń pietruszki 
  • czerwona i zielona papryka 
  • cebula 
  • 20 dag pieczarków 
  • sól
  • pieprz   
  • vegea
  • oliwa 
  • jeden ząbek czosnku 
  • bazylia



Schab pokroić w plastry na grubość 1 cm. Posolić i popieprzyć, posypać także odrobiną Vegety. 
Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz do naczynia lub patelni przystosowanej do duszenia. Gdy cebula się zarumieni dodać mięso, układamy jeden obok drugiego. Dolewamy wody ok pół szklani wody. Dusimy mięso na małym ogniu.  Po 20 min dodajemy warzywa : por pokrojony w plasterki, pieczarki pokrojone w ćwiartki , marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce. Jeśli warzywa nie wydzielają sosu należy dodać wodę. Dodać czosnek. Dusić razem aż mięso będzie miękkie. Wtedy należy dodać startą paprykę. Zagotować i wyłączyć. Doprawić bazylią.   


Brak komentarzy: