Polewę do ciast, deserów możemy przygotować na dwa sposoby. Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką lub robimy ją z kakao, cukru i mleka. Dla mnie jednak najlepsza jest pierwsza wersja.
Polewa z czekolady:
Składniki:
- tabliczka czekolady mlecznej/deserowej
- 3 łyżki śmietanny
Polewa domowa:
Składniki:
- 3 łyżki wody/mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100g margaryny lub masła
Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk!) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy. Wsypujemy kakao i energicznie mieszamy, aż do zagotowania polewy. Studzimy delikatnie i dekorujemy ciasto.
1 komentarz:
Niestety domowa polewa to zupełna klapa - matowa i po zastygnięciu pojawiły się nawet ślady tłuszczu, który nie połączył wię całkowicie z resztą składników ...
Prześlij komentarz