Pyszne i puszyste pączusie. Dużą zaleta tego przepisu jest to, że wykonanie ich nie pochłania dużo czasu i mają bardzo ładny kształt w przeciwieństwie do innych przepisów, gdzie pączusie nakładamy łyżką.
- 500g mąki pszennej
- 300g zmielonego twarogu
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 jajko
- olej/smalec do smażenia
- 150g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka alkoholu
Mąkę przesiać. Następnie dodać pozostałe składniki i ze sobą zagnieść ręcznie. Z ciasta formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego
Do rondla wlać olej i podgrzać.
Kiedy będzie już bardzo gorący zmniejszyć
ogień i smażyć kuleczki na ciemno – złoty kolor. Po wyjęciu z garnka układać na papierowym ręczniku.
Udekorować cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz