Składniki:
- 400g makaronu typu świderki
- jeden brokuł
- 1 mała cukinia
- 4 szklanki mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- bazylia
- ser żółty
Cukinie i brokuły umyć. Cukinie pokroić w plasterki, natomiast brokuła podzielić na mniejsze różyczki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
W między czasie przygotować sos beszamelowy. Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy. Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą. Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlewamy mleko. Mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos powinien przypominać ciasto naleśnikowe. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Makaron należy odcedzić i przelać zimną wodą. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przekładamy połowę makarony i zalewamy połową sosu (tak aby dokładnie pokrył makaron). Następnie układamy brokuły i cukinie. Przykrywamy całość makaronem i ponownie zalewamy sosem. Układamy różyczki z brokuła. Wstawiamy do piekarnika pieczemy przez 20 min w tem. 180 C. Po tym czasie ścieramy na zapiekankę ser żółty (ilość zależy od upodobań) i posypujemy bazylią. Pieczemy jeszcze 10 min.
Jest to porcja na 5-6 osób.
Jest to porcja na 5-6 osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz