Składniki
- dwa udka królika
- 500 ml. barszczu w butelce
- cebula
- sól
- pieprz
- listek laurowy
- majeranek
- ziele angielskie
- 1 ząbek czosnku
- jajko
- ziemniaki ( wtedy powstaje tzw. zalewajaka - nie każdy rejon zna tę zupę)
Udka królika umyć i wymoczyć przez ok 3h. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy 2l wody. Gotujemy ok. 40 min na wolnym ogniu od zagotowania, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania (po 20 min) dodajemy cebulę, podpalony listek laurowy, czosnek i ziele angielskie. Pod koniec wlewamy barszcz z butelki. Proszę nie wlewać całego barszczu od razu, ponieważ każdy z nas lubi inny stopień kwaśności zupy (ja wlewam połowę buteleczki i próbuje ). Zagotować. Doprawiamy pieprzem i solą. Gdy wyłączymy barszcz posypujemy do obficie majerankiem. Pozostawić no ok 1h.
Dla tych, którzy chcą dodać ziemniaczki i uzyskać zalewajkę rada: ziemniaczki pokrojone dodajemy przed wlaniem barszczy i gotujemy aż ziemniaczki będą miękkie i wtedy wlewamy barszcz!
1 komentarz:
skąd wziąć chętnego królika na barszczyk?
Prześlij komentarz