Eklerki o tym smaku zadowolą z pewnością każdego kawosza, ale nie tylko. Najlepsze drugiego dnia.
Składniki na ok 18 sztuk:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 9 żółtek
- 160 g drobnego cukru
- 60 g mąki pszennej
- 650 ml mleka
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
W garnuszku zagotować wodę z masłem. Na
gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość
się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi
od ścianek garnka- należy zaparzać ok 3 min . Pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości.
Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia
wyciskać podłużne 10 cm eklerki o grubości 2 -3 cm. Ciasto sporo urośnie więc zachować odstępy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200ºC przez około 20min.
Wystudzić i przekroić.
Krem:
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę
żółtkową i gotować na małym ogniu, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Ten budyń będzie się dłużej gotował niż budyń z torebki. Gotowy
krem wystudzi.
Eklerki nadziać kremem, złączyć. Udekorować polewą czekoladową.
Porada: Upieczone eklerki pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Szybka zmiana temperatury spowoduje, że eklerki opadną!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz