Składniki na 4 małe tarty:
Ciasto
- 130 g mąki tortowej
- 50 g masła pokrojonego w kostkę
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 350 g sera z wiaderka
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
- kilka czereśni mrożonych/świeżych
- kakao do dekoracji
Usypać
na stolnicy górkę z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Wrzucić do niego
masło, wsypać cukier sól i jajko. Wyrabiać, aż będzie
zwarte. Gdy składniki dobrze się połączą, ugniatać dłonią do gładkości
(można również wyrobić ciasto przy użyciu malaksera). Uformować z ciasta
kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Ciasto
rozwałkować na grubość 3 mm. W razie konieczności podsypywać mąką. Wylepić nim natłuszczone 4 foremki.
Nagrzać piekarnik do 190°C.
Nakłuć
ciasto widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i
wstawić do piekarnika na 5 min minut .
Ser miksujemy z mąką, cukrem, ekstraktem cytrynowym na średnich obrotach, na koniec dodajemy jajko i miksujemy tylko do połączenia się składników.
Ser miksujemy z mąką, cukrem, ekstraktem cytrynowym na średnich obrotach, na koniec dodajemy jajko i miksujemy tylko do połączenia się składników.
Na podpieczone tartaletki wykładamy masę serową, wciskamy w nią po 3 czereśnie.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 25- 30min.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 25- 30min.
Gdy tarty wystygną wyjmujemy z foremek i posypujemy kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz