Czosnek, który tak chętnie spożywamy zimą, powinien znaleźć się w
letniej, zdrowej diecie. Czosnek (najlepiej świeży) to nie tylko
remedium na przeziębienie, czy grypę, ale też doskonały lek
zapobiegający rakowi żołądka. Wystarczy raz dziennie spożyć 1-3 ząbków
tego cudownego warzywa, by poprawić pracę systemu odpornościowego i
zredukować zagrożenie groźnym nowotworem.
Czosnek zawiera w sobie około 200 czynnych substancji, takich,
jak: siarka, cysteina, czy glutation. Są to bardzo silne
przeciwutleniacze, które nie tylko dbają o poprawę odporności i
oczyszczenie wątroby z toksyn, ale też potrafią powstrzymać rozwój już
istniejących guzów.Alicyna, kolejna substancja czynna zawarta w czosnku
to kolejny wymiatacz bakterii, wirusów, grzybów. Alicyna odtruwa nasz
organizm wykazując silne działanie antyrakowe. Pamiętajmy jednak, że
substancja ta wydziela się jedynie po rozdrobnieniu świeżego czosnku, a
wszelka obróbka termiczna wypłukuje z czosnku tą substancję. Podobne
właściwości wykazuje cebula,w której także znajdziemy alicynę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz