Składniki:
- 8 jaj
- szklanka cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanka mąki krupczatki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr prażonych jabłek
- galaretka cytrynowa
- tłuszcz do wysmarowania formy
- orzeszki do posypania ciasta
- biły lukier
- szczypta soli
Jaja umyć. Przesiać mąkę przez sitko na talerz wraz z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do piany delikatnie wlewamy masę z żółtek. Drewnianą łyżka mieszamy i dodajemy łyżka po łyżce mąkę. Wymieszać. Wylać ciasto na natłuszczoną blachę o wymiarach 35x24 cm. Piec w 180C przez 35 min. Gdy ciasto się upiecze pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Wyjmujemy ciasto z blachy i dzielimy na dwa blaty.
Do rondelka przekładamy prażone jabłka. Gdy będą gorące dodajemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Następnie przekładamy jabłuszka na ciasto i przykrywamy drugim blatem. Ciasto dekorujemy lukrem i orzeszkami. Najlepsze jest na drugi dzień gdy smaki się "przegryzą".
Porada!! Piana ubita na sztywno to taka piana, która po przechyleniu naczynia do góry nogami nie odkleja się od dna, a co najważniejsze po przekrojeniu piany na środku nożem nie spowoduje, że brzegi się złączają!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz