Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 4 łyżki musztardy
- 1 nieduży kawałek cienkiej kiełbasy
- 50 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 - 3 ogóreki kiszone
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 2 łyżki mąki
- słodka papryka w proszku
- wykałaczki
Mięso rozbić cienko, posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozłożyć po jednym kawałku kiełbasy, boczku, ogórka i posypać odrobiną cebuli. Zwinąć roladkę i wbić wykałaczkę aby farsz nie wypadał ze środka. Tok postępujemy z pozostałymi.
W rondlu rozgrzać olej, włożyć rolady i obsmażyć z każdej strony. Dodać wino i pozwolić by odparowało. Następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić około 1 - 1,5 godziny .
Kiedy mięso będzie już miękkie, rolady wyjąć i odłożyć na bok. Dwie łyżki mąki wymieszanymi z niewielką ilością zimnej wody/mleka, wlać do pozostałego z duszenia sosu, wymieszać. Doprawić papryką w proszku. Włożyć do sosu roladki, zagotować. Smacznego!!!
Porada: Wino nadaję nie tylko walorów smakowych , ale także skraca czas gotowania mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz