Zsiadłe mleko, poza wspaniałymi walorami smakowymi, ma też cenne właściwości dietetyczne i zdrowotne. Żywe kultury bakterii, znajdujące się w nim zapobiegają biegunkom, wzdęciom i zaparciom.
Szczególnie polecane jest ono osobom po antybiotykoterapii, pozwalają florze jelitowej zregenerować się. Po za tym pożyteczne bakterie zawarte w zsiadłym mleku sprawiają, że jelita są lepiej chronione przed obcymi patogenami, dzięki czemu
zmniejsza się ryzyko zatruć pokarmowych.
Składniki:
- 1 litr mleka prosto od krowy
- dwie łyżki kefiru (jeśli nie mamy dostępu do mleka od krowy możemy kupić mleko 3,2% butelkowane lub w foli, zakwaszając je kefirem)
Wersja 1. Mleko od krowy należy przelać do garnka lub słoika. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Czas uzyskania zsiadłego mleka zależy od temperatury. W lato może je uzyskać w ciągu jednego dnia, natomiast zimą musimy poczekać ok. 3 dni. Przed spożyciem należy zebrać delikatnie z wierzchu śmietanę do kubeczka i wykorzystać ją np. do zupy. Śmietana będzie miała biszkoptowy kolor, natomiast zsiadłe mleko jest białe.
Wersja 2. Kupne mleko przelewamy do naczynia i dodajemy "zakwaszacza" czy 2 łyżek kefiru. Mieszamy delikatnie. Odstawiamy 2-3 dni.
Porada: Zsiadłe mleko możemy zrobić także z mleka UHT, jednak smak zsiadłego mleka będzie się różnił od naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz