Składniki:
- skrzydło indycze
- ok 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1/2 korzenia pietruszki
- cebula
- 1 bulwa selera
- kawałek pora
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
- Maggi
- pietruszka natka
Mięso myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy ok 1,5 litra zimnej wody! Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 min. do uzyskania bulionu. Ziemniaki pokroić w kostkę Zetrzeć marchewkę, pietruszkę i selera na tarce o dużych oczkach. Do wywaru dodajemy ziemniaki, cebule, pora i ziele angielskie. Po 5 min dodajemy marchewkę i pietruszkę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy selera. Zupa z selerem ma się jedynie zagotować. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną Maggi. Zupę można zatrzepać mąką z mlekiem. Jednak ja tego nie robię. Dekorujemy natką pietruszki (lub inna zieleninką).
Wspaniale pasują do niej chrupiące grzanki.
Porada!! Zupa jest niezwykle delikatna, więc wspaniale nadaje się dla dzieci i osób chorych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz