Ten przepis jest u nas w rodzinie przekazywany z babki prababki. Jedynie co można uznać za wymysł współczesności to Nutella :). Myślę, że sekret tak pysznego ciasta tkwi w jajkach, a dokładniej w samych żółtkach.
Składniki:
- 1 kg mąki
- cała paczuszka drożdży
- cukier waniliowy (16g)
- 5 żółtek w tem. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki masła
- ok 0,5 L mleka
- Najpierw robimy rozczyn: w 1/2 szklance CIEPŁEGO mleka rozpuścić drożdże wraz z łyżką cukru i mąki. Pozostawić aż drożdże urosną (rozczyn będzie spieniona).
- Przesiewamy mąkę do miski.
- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy aż tłuszcz będzie letni.
- Do maki z mąką dodajemy masę z żóltek, rozczyn z drożdży i rozpuszczone masło.
- Zaczynamy wyrabiać ciasto, dolewając mleka. Gdy ciasto po ok 5 min jest nadal rzadkie dosypujemy maki... Ugniatamy ok 15 min do momentu gdy ciasto ładnie odchodzi od miski. Ciasto przykrywamy ściereczką. Pozostawianamy na na 1-1.30h w ciepłym miesjcu do podwojenia objętości.
- Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdy kawałek należy rozwałkować na stolnicy na kształt koła. Potem dzielimy na ok 8 trójkacików, na każdy nakładamy Nutellę. Zwijamy trójkącik w rogala. Tak postępujemy z resztą trójkącików i pozostałymi porcjami ciasta. Przekładamy na natłuszczoną blaszkę.
- Pieczemy 180C przez 20 min, (termoobieg jeśli pieczemy kulka blach jednocześnie lub funkcja góra-dół gdy mamy jedna blachę).
- Posypać cukrem pudrem.
Porada!
Ciasto drożdżowe lubi ciepło :) więc wymaga ciepłych rąk i nie znosi przeciągów. Rogaliki będą puszyste gdy ciasto zostanie dobrze "napowietrzone" w trakcie ugniatania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz