poniedziałek, 24 marca 2014

Idealna polewa czekoladowa....

Polewę do ciast, deserów możemy przygotować na dwa sposoby. Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką lub robimy ją z kakao, cukru i mleka.  Dla mnie jednak najlepsza jest pierwsza wersja.


 Polewa z czekolady: 
Składniki:
  • tabliczka czekolady mlecznej/deserowej 
  • 3 łyżki śmietanny  
Rozpuszczamy czekoladę w kapielii wodnej lub na małym ogniu w garnuszku. Dodajemy śmietankę i mieszamy.  Wybór czekolady zależy od ciasta. Gdy mamy słodkie ciasto polecam czekoladę gorzką. Możemy też połączyć dwie czekolady :)

Polewa domowa:  
Składniki: 
  • 3 łyżki wody/mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100g margaryny lub masła 

Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk!) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy. Wsypujemy  kakao i energicznie mieszamy, aż do zagotowania polewy. Studzimy delikatnie i dekorujemy ciasto.





1 komentarz:

Janusz pisze...

Niestety domowa polewa to zupełna klapa - matowa i po zastygnięciu pojawiły się nawet ślady tłuszczu, który nie połączył wię całkowicie z resztą składników ...