sobota, 22 marca 2014

Domowe eklerki kawowe.....

Eklerki o tym smaku zadowolą z pewnością każdego kawosza, ale nie tylko.  Najlepsze drugiego dnia.

Składniki na ok 18 sztuk:
  • 1 szklanka wody 
  • 125 g masła do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka    
      Krem:
  • 9 żółtek
  • 160 g drobnego cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 650 ml mleka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej



W garnuszku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka-  należy zaparzać ok 3 min . Pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości.
Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne 10 cm eklerki o grubości 2 -3 cm. Ciasto sporo urośnie więc zachować odstępy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200ºC przez około 20min.  
Wystudzić i przekroić. 



Krem:
Żółtka, cukier, 100 ml mleka, mąkę i kawę zmiksować, najlepiej wymieszać trzepaczką.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować na małym ogniu, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Ten budyń będzie się dłużej gotował niż budyń z torebki.  Gotowy krem wystudzi.
Eklerki nadziać kremem, złączyć. Udekorować polewą czekoladową. 

Porada: Upieczone eklerki pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Szybka zmiana temperatury spowoduje, że eklerki opadną!!


Brak komentarzy: