wtorek, 4 marca 2014

Barszcz z królika! 

 Składniki
  • dwa udka królika 
  • 500 ml. barszczu w butelce 
  • cebula 
  • sól 
  • pieprz 
  • listek laurowy 
  • majeranek  
  • ziele angielskie 
  • 1 ząbek czosnku 
  • jajko  
  • ziemniaki ( wtedy powstaje tzw. zalewajaka - nie każdy rejon zna tę zupę)




Udka królika umyć i wymoczyć przez ok 3h. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy 2l wody. Gotujemy ok. 40 min na wolnym ogniu od zagotowania, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania (po 20 min) dodajemy cebulę,  podpalony listek laurowy, czosnek i ziele angielskie. Pod koniec wlewamy barszcz z butelki. Proszę nie wlewać całego barszczu od razu, ponieważ każdy z nas lubi inny stopień kwaśności zupy (ja wlewam połowę buteleczki i próbuje ).  Zagotować. Doprawiamy pieprzem i solą.  Gdy wyłączymy barszcz posypujemy do obficie majerankiem. Pozostawić no ok 1h.  
Dla tych, którzy chcą dodać ziemniaczki i uzyskać zalewajkę rada: ziemniaczki pokrojone dodajemy przed wlaniem barszczy i gotujemy aż ziemniaczki będą miękkie i wtedy wlewamy barszcz! 


1 komentarz:

wik tom pisze...

skąd wziąć chętnego królika na barszczyk?