piątek, 28 lutego 2014

Puszysty biszkopt z prażonymi jabłuszkami...

Składniki:
  • 8 jaj  
  • szklanka cukru pudru 
  • 1 i 1/2 szklanka mąki krupczatki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 1 litr prażonych jabłek 
  • galaretka cytrynowa
  • tłuszcz do wysmarowania formy 
  • orzeszki do posypania ciasta 
  • biły lukier  
  • szczypta soli



 Jaja umyć. Przesiać mąkę przez sitko na talerz wraz z proszkiem do pieczenia. 
 Oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.  Do piany delikatnie wlewamy masę z żółtek. Drewnianą łyżka mieszamy i dodajemy łyżka po łyżce mąkę. Wymieszać.  Wylać ciasto na natłuszczoną blachę o wymiarach 35x24 cm. Piec w 180C przez 35 min. Gdy ciasto się upiecze pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. 
Wyjmujemy ciasto z blachy i dzielimy na dwa blaty.  
Do rondelka przekładamy prażone jabłka. Gdy będą gorące dodajemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Następnie przekładamy jabłuszka na ciasto i przykrywamy drugim blatem. Ciasto dekorujemy lukrem i orzeszkami. Najlepsze jest na drugi dzień gdy smaki się "przegryzą".

Porada!! Piana ubita na sztywno to taka piana, która po przechyleniu naczynia do góry nogami nie odkleja się od dna, a co najważniejsze po przekrojeniu piany na środku nożem nie spowoduje, że brzegi się  złączają!!   


Brak komentarzy: