sobota, 22 lutego 2014

"Pomysł na... roladki wołowe"   




Składniki:
  •  1 kg mięsa wołowego
  •   4 łyżki musztardy
  •   1 nieduży kawałek cienkiej kiełbasy
  • 50 g boczku wędzonego
  •  1 cebula
  • 2 - 3 ogóreki kiszone 
  •   sól, pieprz
  •   1/3 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  •   2 łyżki mąki
  • słodka papryka w proszku   
  • wykałaczki
Mięsa kroimy (w poprzek włókien!!) na plastry o grubości ok. 1.5 cm.  Kiełbasę i  boczek pokroić w 5 cm słupki, ogórki przekroić wzdłuż na 4 części, cebule posiekać w piórka.
Mięso rozbić cienko, posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozłożyć po jednym kawałku kiełbasy, boczku, ogórka i posypać odrobiną cebuli.  Zwinąć roladkę i  wbić wykałaczkę aby farsz nie wypadał ze środka. Tok postępujemy z pozostałymi.
W rondlu rozgrzać olej, włożyć rolady i obsmażyć z każdej strony. Dodać wino i pozwolić by odparowało. Następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić około 1 - 1,5 godziny .
Kiedy mięso będzie już miękkie, rolady wyjąć i odłożyć na bok. Dwie łyżki mąki wymieszanymi z niewielką ilością zimnej wody/mleka, wlać do pozostałego z duszenia sosu, wymieszać. Doprawić papryką w proszku. Włożyć do sosu roladki, zagotować. Smacznego!!!

Porada: Wino nadaję nie tylko walorów smakowych , ale  także skraca czas gotowania mięsa.

Brak komentarzy: