środa, 26 lutego 2014

Lekka, rozgrzewająca zupa selerowa

Składniki:
  • skrzydło indycze 
  • ok 5-6 ziemniaków 
  • 2 marchewki 
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • cebula
  • 1 bulwa selera 
  • kawałek pora 
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie 
  • Maggi   
  • pietruszka natka




Mięso myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy ok 1,5 litra zimnej wody! Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 min. do uzyskania bulionu. Ziemniaki pokroić w kostkę Zetrzeć marchewkę, pietruszkę i selera na tarce o dużych oczkach. Do wywaru dodajemy ziemniaki, cebule, pora     i ziele angielskie. Po 5 min dodajemy marchewkę i pietruszkę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy selera. Zupa z selerem ma się jedynie zagotować. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną Maggi. Zupę można zatrzepać mąką z mlekiem. Jednak ja tego nie robię. Dekorujemy natką pietruszki (lub inna zieleninką).  
Wspaniale pasują do niej chrupiące grzanki. 


Porada!! Zupa jest niezwykle delikatna, więc wspaniale nadaje się dla dzieci i osób chorych. 


Brak komentarzy: