wtorek, 18 lutego 2014


Dlaczego warto zrezygnować z herbaty i kawy na rzecz pokrzywy?

W naszej kulturze przywykliśmy do picia kawy i herbaty. Jednak natura daje nam inna alternatywę np. herbatki ziołowe. Ten post poświęcimy pokrzywie.   

                                         (http://www.etsy.com/listing/123984570/nettle-leaf-tea-herbal-wild-crafted) 

Czy do tej pory nie utożsamiałeś jej jedynie z chwastem i bólem?? Tak, tak... Zapoznajmy się najpierw ze składem:
  • superlektyna UDA - hamuje rozwój wirusów
  • kwasy organiczne - mrówkowy i octowy, jak również histamina i acetylocholina.
  • łatwo przyswajalne mikroelementy: wapń, fosfor, żelazo, siarka, potas, jod i sód. Są one potrzebne do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych.
  • witamina K, flawonoidy i garbniki poprawiają krzepliwość krwi i wchłanianie wapnia. Zapobiega to krwawieniom. Flawonoidy i garbniki dodatkowo pomagają pozbyć się toksyn z organizmu.
  • witamina B2 (ryboflawina) - jej niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.
  • naturalne barwniki roślinne beta-karoten, chlorofil i ksantofil
  • witamina C
  • kwas pantotenowy, który działa przeciwzapalnie i zwiększa tępo regeneracji tkanek
  • olejki eteryczne
  • fitosterole
  • karotenoidy
  • serotoninę   

 Najbardziej wartościowa jest pokrzywa majowa. O to kilka właściwości dobrodziejki: 
  • poprawia stan cery, paznokci i włosów nadając im piękny połysk
  • oczyszcza organizm z toksyn i kwasu moczowego, co wykorzystuje się podczas leczenia dny moczanowej
  • wzmacnia układ odpornościowy poprzez stymulację leukocytów, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe
  • liście mają działanie przeciwalergiczne i oczyszczają zatoki, dlatego herbata z pokrzywy jest zalecana podczas leczenia kataru siennego
  • wpływa na emisję enzymów z trzustki, przez co obniża poziom cukru we krwi
  • dostarcza dużo żelaza co przeciwdziała niedokrwistości, anemii i słabemu krzepnięciu krwi. W efekcie zwiększa ilość hemoglobiny i erytrocytów we krwi, co przekłada się na lepsze krążenie i wydolność fizyczną.
  • zapobieganie tworzenia się piasku nerkowego, dlatego stosuje się ją jako suplement diety podczas leczenia chorób
  • wykorzystywana jet także do leczenia prostaty i zapaleń dróg moczowych
  • wspomaga trawienie, przez pobudzenie żołądka do emisji soków trawiennych
  • zapobiega wrzodom żołądka i jelit
  • przeciwdziała schorzeniom wątroby i dróg żółciowych, chorobom śledziony
  • liście przejawiają tendencje do łagodzenia obrzęków i skurczy, a także zapalenia nerwów kończyn, rwy kulszowej i lumbago.
  • wyciąg z korzenia ma działanie przeciwgrzybicze      
Pokrzywę do ustnie  możemy spożywać w postać herbatki, nalewek, sałatek oraz nalewek.  
To co od dziś zamiast kawusi herbatka z pokrzywy?? 











Źródło: http://www.naturaherbaty.pl/artykul/pokrzywa-18.html

 

Brak komentarzy: