środa, 19 lutego 2014

Cudowne drożdżowe rogaliki z Nutellą.  

Ten przepis jest u nas w rodzinie przekazywany z babki prababki. Jedynie co można uznać za wymysł współczesności to Nutella :). Myślę, że sekret tak pysznego ciasta tkwi w jajkach, a dokładniej w  samych żółtkach. 


 Składniki:
  • 1 kg mąki  
  • cała paczuszka drożdży
  •  cukier waniliowy (16g) 
  • 5 żółtek  w tem. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki masła  
  • ok 0,5 L mleka  
  1.  Najpierw robimy rozczyn:  w 1/2 szklance CIEPŁEGO mleka rozpuścić drożdże wraz z łyżką cukru i mąki. Pozostawić aż drożdże  urosną (rozczyn będzie spieniona). 
  2. Przesiewamy mąkę do miski.  
  3. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.  
  4. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy aż tłuszcz będzie letni. 
  5.  Do maki z mąką dodajemy masę z żóltek, rozczyn z drożdży i  rozpuszczone masło.  
  6. Zaczynamy wyrabiać ciasto, dolewając mleka. Gdy ciasto po ok 5 min  jest nadal rzadkie dosypujemy maki... Ugniatamy ok 15 min do momentu gdy ciasto ładnie odchodzi od miski. Ciasto przykrywamy ściereczką. Pozostawianamy na na 1-1.30h w ciepłym miesjcu do podwojenia objętości. 
  7. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdy kawałek należy rozwałkować na stolnicy na kształt koła.  Potem dzielimy na ok 8 trójkacików, na każdy nakładamy Nutellę. Zwijamy trójkącik w rogala. Tak postępujemy z resztą trójkącików i pozostałymi porcjami ciasta. Przekładamy na  natłuszczoną blaszkę.
  8.  Pieczemy 180C przez 20 min, (termoobieg jeśli pieczemy kulka blach jednocześnie lub funkcja góra-dół gdy mamy jedna blachę).
  9. Posypać cukrem pudrem.    

Porada! 
Ciasto drożdżowe lubi ciepło :) więc wymaga ciepłych rąk i nie znosi przeciągów. Rogaliki będą puszyste gdy ciasto zostanie dobrze "napowietrzone" w trakcie ugniatania. 

Brak komentarzy: